Η διατροφή των παιδιών από 1-3 ετών

photo

Σε αυτό το στάδιο το παιδί είναι ικανό να φάει μεγάλο ποσοστό των φαγητών που τρώνε οι ενήλικες. Επιδιώξτε να τρώτε μαζί με το παιδί, αντί να κάθεστε και απλώς να προσπαθείτε να το ταΐσετε. Η διαδικασία της μίμησης είναι πολύ σημαντική και θυμηθείτε ότι σε κανέναν δεν αρέσει να τρώει μόνος του- γιατί να αρέσει στο παιδί σας; Τώρα πια δεν χρειάζεται να πολτοποιείτε το γεύμα του, πρέπει σιγά - σιγά να συνηθίζει το μάσημα. Όσο περισσότερο συνεχίζετε τα πολτοποιημένα φαγητά που βολεύουν κι εσάς κι εκείνο, τόσο πιο πολύ θα δυσκολευτεί αργότερα να μασά και να καταπίνει τις στερεές τροφές. Εξάλλου, το μάσημα ενός σκληρού φαγώσιμου, όπως ενός καρότου, βοηθά και ανακουφίζει τα ούλα από το πρήξιμο.

Κλείνοντας τον ένα χρόνο του το μικρό σας μπορεί να διαθέτει πολύ περισσότερη ενεργητικότητα και ενδιαφέρον για να κάνει διάφορα πράγματα, οπότε μην εκπλαγείτε αν σε κάποια φάση χάσει το ενδιαφέρον του για το φαγητό, καθώς θα προτιμά να παίζει με τα παιχνίδια του και να τριγυρνάει γύρω - γύρω. Αυτή η φάση πιθανόν να σας δυσκολέψει, πάντως εκείνο που έχει σημασία είναι να μην προκαλέσετε ζήτημα για το αν δεν θέλει να φάει. Θα το κάνει όταν πεινάει, ενώ αντίθετα όσο περισσότερη φασαρία δημιουργηθεί είναι πιθανόν να προκαλέσει αντιδράσεις. Δείξτε υπομονή - και αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστεί και αυτό το στάδιο. Αν πάλι το παιδί σας απολαμβάνει το φαγητό του και τρώει καλά και ήρεμα, τότε είστε πολύ τυχεροί. Πολλοί γονείς, κυρίως μαμάδες, ανησυχούν διαρκώς ότι το παιδάκι τους δεν τρέφεται ικανοποιητικά, αλλά η ανησυχία αυτή είναι αβάσιμη, καθώς μπορεί να μεγαλώσει μια χαρά και με εντυπωσιακά μικρές ποσότητες φαγητού.

 

Τι να ξέρετε

Τα νήπια είναι απρόβλεπτα: τη μια μέρα μπορεί να μη χορταίνουν και την άλλη να μένουν σχεδόν νηστικά. Για να αποτιμήσετε το πόσο καλά τρέφεται το παιδί σας μην παίρνετε υπ' όψιν σας το πόσο τρώει μέσα στην ημέρα, αλλά κάντε τον υπολογισμό σας με βάση το τι έφαγε μέσα σ? όλη την εβδομάδα. Έτσι θα έχετε μια πιο ακριβή εικόνα. Φροντίστε να κάνετε συνδυασμούς με χρώματα στο πιάτο του, φάτε κι εσείς μαζί του, καλέστε τα κουκλάκια του να φάνε και το παιδί σας να τα ταΐσει και βρείτε τρόπους να μετατρέψετε το φαγητό σε διασκέδαση. Θα δείτε ότι οι συγκρούσεις θα ξεπεραστούν ευκολότερα. Αφήστε το να προσπαθήσει να φάει μόνο του με πιρούνι και κουτάλι και επαινέστε το όταν το καταφέρει. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου χρόνου μπορείτε να περάσετε από το γάλα - σκόνη σε τροποποιημένα εμπλουτισμένα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία γάλατα ή σε αγελαδινό γάλα (υψηλής παστερίωσης ή παστεριωμένο). Μην δίνετε άπαχο γάλα. Ακόμη και για παιδιά με πρόβλημα οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας δεν ενδείκνυται το αποβουτυρωμένο γάλα πριν τα 2 τους χρόνια. Γενικά το λίπος χρειάζεται στην ανάπτυξη των παιδιών και εκτός από λίγες εξαιρέσεις, όπως σε υπέρβαρα παιδιά, δεν πρέπει να το στερούμε από τη διατροφή των παιδιών μας. Σε γενικές γραμμές προσπαθείτε να μαγειρεύετε το φαγητό όσο γίνεται πιο υγιεινά, αφαιρώντας το πάχος από το κρέας και προτιμώντας τα φυτικά από τα ζωικά λίπη. Γενικά τα νήπια δεν μπορούν να τρώνε όπως οι ενήλικες τρία γεύματα ημερησίως, οπότε το παιδί όλο και θα πεινάσει στα ενδιάμεσα και θα θέλει να τσιμπολογήσει. Αλλωστε, το στομαχάκι του είναι μικρό και δεν χωράει αρκετή ποσότητα τροφής η οποία θα το «κρατήσει» πολλές ώρες.

Τα μικρογεύματα λοιπόν που θα τρώει έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι υγιεινά, αφού αποτελούν μεγάλο μέρος της διατροφής του. Αν στρέψετε το παιδί σας από μικρή ηλικία σε αυτά και αποφύγετε τα γλυκά, τα μπισκότα και τα χάμπουργκερ, είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει αυτές τις συνήθειες και στο μέλλον για όλη του τη ζωή.

 

Στα δύο χρόνια, τώρα, αρχίζει να φαίνεται σιγά - σιγά ο σωματότυπος του παιδιού σας. Ένας παλιός εμπειρικός κανόνας λέει ότι αν διπλασιάσετε το ύψος που έχει το παιδί σας στην ηλικία των 2 ετών θα βρείτε το τελικό του ύψος, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και δεν χρειάζεται να το συγκρίνετε με άλλα συνομήλικα. Εξάλλου, ο ρυθμός ανάπτυξης σε αυτή την περίοδο είναι πιο βραδύς. Μια επίσκεψη ανά τρίμηνο στον παιδίατρο συνδυάζεται με το ζύγισμα και το μέτρημα του ύψους του παιδιού, οπότε και θα ελέγχεται αν η διατροφή του επαρκεί ώστε να αναπτύσσεται φυσιολογικά. Το μικρό σας είναι πια σε ηλικία να έχει άποψη και πρέπει να τη σεβαστείτε. Μπορεί να του αρέσουν τα φαγητά κρύα, το σκληρό κρέας δεν μπορεί καλά να το μασήσει και το βγάζει, θέλει να τρώει συνεχώς την ίδια τροφή. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά στην ηλικία του και γι? αυτό μην προσπαθήσετε να του "περάσετε" τις δικές σας απόψεις, μπορεί να έχετε αντιδράσεις. Πρέπει τέλος να γνωρίζετε ότι οι προτιμήσεις του παιδιού καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη συναισθηματική του κατάσταση και από το οικογενειακό περιβάλλον, όσο και αν αυτό σας φανεί υπερβολικό. Ακόμη και αν έχει ήδη φάει, φροντίστε μια φορά την ημέρα να κάθεται στο τραπέζι με όλη την οικογένεια.

 

 

Παρουσιάσθηκε πρόβλημα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα