Συμβουλές για ομαλή εγκυμοσύνη

photo

Σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σημαίνει:

 

 • Πρόσληψη θερμίδων (ενέργειας) αυξημένων κατά 150 το πρώτο τρίμηνο και κατά 350 το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.
 • Πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με τις συνιστώμενες ποσότητες ημερησίως. - Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων με πρόσθετες χημικές ουσίες και τροφίμων που περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα αλάτι, ζάχαρη ή λιπαρά κακής ποιότητας (να προτιμάτε βιολογικά προϊόντα).
 • Χρησιμοποίηση μόνο αγνού παρθένου ελαιολάδου, χωρίς σπορέλαια και μαργαρίνες.
 • Προτίμηση σε τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (ψάρια, λαχανικά, φρούτα, αυγά κ.ά.).- Λήψη νερού και χυμών (6- 7 ποτήρια την ημέρα). Όχι στα οινοπνευματώδη και τον καφέ.

 

Οι απαιτήσεις σε θερμίδες

Κατά την κύηση αυξάνονται οι ανάγκες της μητέρας σε θερμίδες, καθώς απαιτούνται επιπλέον ποσά ενέργειας για την ανάπτυξη του εμβρύου, του πλακούντα, της μήτρας και των μαστών. Επιπλέον, κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός της μητέρας κατά περίπου 25% και εναποτίθεται στο σώμα ένα ποσοστό λίπους για την κάλυψη των αναγκών εμβρύου και μητέρας.

Το συνολικό "κόστος" της εγκυμοσύνης υπολογίζεται σε 80.000 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων που έπαιρνε πριν από την εγκυμοσύνη κατά 150 την ημέρα το πρώτο τρίμηνο και κατά 350 την ημέρα το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, ή κατά 300 θερμίδες την ημέρα καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η έγκυος δεν πρέπει να ακολουθεί υποθερμιδική δίαιτα, γιατί θα ανασταλεί η εμβρυϊκή ανάπτυξη.

 

Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι συστατικό απολύτως απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου, τον σχηματισμό του πλακούντα, την αύξηση της μήτρας και των μαστών, τη δημιουργία αμνιακού υγρού και την αύξηση του μητρικού αίματος. Έτσι η έγκυος πρέπει να αυξήσει κατά περίπου 66%, σε σχέση με πριν, τις πρωτεΐνες που λαμβάνει. Τα δύο τρίτα των πρωτεϊνών πρέπει να προέρχοναι από ζωικές τροφές και το υπόλοιπο από φυτικές (όσπρια, δημητριακά, ρύζι, ξηρούς καρπούς κ.ά.). Το ασπράδι του αυγού περιέχει την καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης και γι' αυτό συνιστάται να καταναλώνονται 5- 6 αυγά την εβδομάδα.

Καλύτερο είναι να λαμβάνει η έγκυος τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μέταλλα από τα τρόφιμα που καταναλώνει και όχι από συμπληρώματα. Εάν η έγκυος ακολουθήσει σωστή διατροφή, συνήθως δεν έχει ανάγκη από πρόσθετες βιταμίνες ή μέταλλα. Παρ΄ όλα αυτά, ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ αποτελούν εξαίρεση, γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ανάγκες σε αυτά τα συστατικά είναι ιδιαίτερα αυξημένες και δύσκολα μπορεί να καλυφθούν μόνο από το φαγητό.

Η γυναίκα πρέπει να λαμβάνει το φυλλικό οξύ από την έναρξη της εγκυμοσύνης, αλλά και να παίρνει περισσότερα από 400 mg με τη διατροφή της πριν από την έναρξη της κύησης. Αντίθετα, ο σίδηρος πρέπει να λαμβάνεται το τελευταίο τρίμηνο της κύησης (οπότε γίνεται η αιμοποίηση), εκτός εάν υπάρχει σιδηροπενία και αναιμία από ενωρίς στην εγκυμοσύνη.

 

Το αλάτι

Ειδικά για το αλάτι, παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι πρέπει να περιορίζεται πολύ η λαμβανόμενη ποσότητα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ο περιορισμός αυτός δεν χρειάζεται να είναι πολύ αυστηρός. Μικρή ποσότητα αλατιού βοηθά να διατηρούνται τα κατάλληλα επίπεδα νατρίου στο σώμα, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει. Όταν όμως υπάρχει αυξημένη αρτηριακή πίεση, πρέπει να μην προστίθεται καθόλου αλάτι στο μαγείρεμα και στο σερβίρισμα του φαγητού.

 

Το αλκοόλ...

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου, όπως είναι το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Αυτό συναντάται σε παιδιά αλκοολικών μητέρων και χαρακτηρίζεται από:

 

 • Καθυστερημένη ενδομήτρια ανάπτυξη.
 • Χαμηλό βάρος γέννησης.
 • Διαταραχές στο νευρικό σύστημα.
 • Χαμηλό δείκτη νοημοσύνης.
 • Συγγενείς ανωμαλίες.

Ο κίνδυνος για το έμβρυο αυξάνεται όσο αυξάνεται η πρόσληψη οινοπνεύματος. Δεν γνωρίζουμε, όμως, ποια είναι ακριβώς η ελάχιστη ποσότητα οινοπνευματωδών ποτών που προκαλεί βλάβη στα έμβρυα. Γι΄ αυτό συνιστάται στην έγκυο να μην καταναλώνει καθόλου οινοπνευματώδη ποτά. Η χρήση, επίσης, οινοπνευματωδών ποτών από τον πατέρα κατά την περίοδο της σύλληψης πιθανώς να σχετίζεται με συγγενείς ανωμαλίες στο κύημα.

 

... και το τσιγάρο

Σήμερα, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι έγκυοι που καπνίζουν, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες: 1) Να γεννήσουν πρόωρα, και 2) να γεννήσουν βρέφος με καθυστερημένη ενδομήτρια ανάπτυξη».

Τα νεογέννητα των καπνιστριών έχουν βάρος στη γέννηση κατά 100-300 γραμμάρια μικρότερο από τα νεογέννητα των μη καπνιστριών. Παράλληλα, επηρεάζεται η αιμάτωση και η ανάπτυξη του εγκεφάλου, γεγονός που πιθανώς να μειώνει το νοητικό επίπεδο των παιδιών αυτών. Οι πιθανότητες, επίσης, να αποβάλουν οι καπνίστριες είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τις μη καπνίστριες.

Να προστατεύετε τον εαυτό σας και από το κάπνισμα των τρίτων στο σπίτι (ας καπνίσει ο σύζυγος έξω) και στον χώρο εργασίας (που, ούτως ή άλλως, απαγορεύεται από τον νόμο)

 

Η κατανομή των γευμάτων

Το φαγητό της ημέρας πρέπει να κατανέμεται σε τρία κύρια και δυο- τρία ενδιάμεσα γεύματα. Η κατανομή αυτή επιτυγχάνει τα εξής:

Ελαττώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη κατά την κύηση. Εφοδιάζει ομαλά το έμβρυο με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, επιτυγχάνοντας άριστη ανάπτυξη, χωρίς να εξαντλούνται τα αποθέματα της μητέρας.

Μειώνει τη μεγάλη όρεξη της εγκύου και ελαττώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία.

 

Η σωματική άσκηση

Παρά την αντίθετη κοινή πεποίθηση, η άσκηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να διακόπτεται. Η φυσική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα απαραίτητη και για την έγκυο και για το έμβρυο. Η πεζοπορία, για παράδειγμα, όταν γίνεται συστηματικά, δυναμώνει ορισμένους μυς, γεγονός που διευκολύνει τον τοκετό. Εάν η μέλλουσα μητέρα είχε έντονη φυσική δραστηριότητα πριν από την εγκυμοσύνη, μπορεί να τη συνεχίσει. Θα πρέπει, όμως, να σταματά όταν κουράζεται.

 

Η έγκυος πρέπει να γνωρίζει ότι:

 

 • Η ομαδική άσκηση είναι προτιμότερη από την ατομική (λ.χ. γυμναστική με άλλες εγκύους σε ειδικά προγράμματα).
 • Εάν θέλει να ασχοληθεί με ειδικό τύπο άσκησης, πρέπει πρώτα να συμβουλευθεί τον γιατρό της (ορισμένες ασκήσεις δεν επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη).
 • Δεν επιτρέπεται η ανύψωση ή μετακίνηση αντικειμένων με μεγάλο βάρος (λ.χ. βαράκια γυμναστικής).
 • Κατά το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης, η καλύτερη άσκηση είναι το περπάτημα (οι άλλοι τύποι ασκήσεως να αποφεύγονται).
Παρουσιάσθηκε πρόβλημα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα