Δύσκολες ερωτήσεις και πώς να τις απαντήσετε

photo

Μαμά, θα πεθάνεις κι εσύ; Όλοι οι άνθρωποι πεθαίνουν κάποια στιγμή. Απλώς αυτό συμβαίνει μετά από πάρα πολλά χρόνια. Όταν πια μεγαλώνουν πολύ, μα πάρα πολύ, πηγαίνουν ψηλά στον ουρανό, ενώ το σώμα τους το αφήνουν στη γη, απ' όπου και δημιουργήθηκαν.

 

Μαμά, γιατί δεν είσαι μαζί με τον μπαμπά; Όταν γεννήσαμε εσένα αγαπιόμασταν πολύ. Θέλαμε και είχαμε αποφασίσει να μένουμε στο ίδιο σπίτι και να κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι. Τώρα δεν αγαπιόμαστε τόοοσο πολύ ώστε να μένουμε στο ίδιο σπίτι και να κοιμόμαστε μαζί όπως πριν. Έτσι, αποφασίσαμε να ζούμε σε διαφορετικά σπίτια, αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι και οι δυο μας δεν σε αγαπάμε πάρα πολύ.

 

Μπαμπά, γιατί φιλάς τη μαμά; Γιατί την αγαπώ πολύ και οι άνθρωποι όταν αγαπιούνται φιλούν και χαϊδεύουν ο ένας τον άλλον δείχνοντας έτσι τα αισθήματά τους.

 

Μαμά, γιατί αυτός ο κύριος δεν έχει χέρι; Γιατί, δυστυχώς, ίσως μετά από κάποια ασθένεια ή κάποιο ατύχημα χρειάστηκε οι γιατροί να του το κόψουν για να του σώσουν τη ζωή και να μπορέσει να ζήσει έστω κι έτσι.

 

Μπαμπά, αυτοί οι κύριοι γιατί φιλιούνται; Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά κάποιοι άνθρωποι, όπως αυτοί οι κύριοι, αγαπιούνται μεταξύ τους όπως η μαμά σου αγαπάει εμένα, χωρίς να έχει σημασία αν είναι και οι δύο άντρες.

 

Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι φέρονται ανόητα και εγωιστικά. Δεν ικανοποιούνται με ό,τι έχουν. Θέλουν να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι και προσπαθούν έτσι να πάρουν τη γη και τα αγαθά άλλων ανθρώπων με τη βία. Κι όταν βασιλεύει η βία κι όχι η αγάπη κι η φιλία, τότε δυστυχώς έχουμε πόλεμο, που είναι πολύ κακό πράγμα.

 

Πώς γεννιούνται τα μωρά; Από την αγάπη και την αγκαλιά του μπαμπά και της μαμάς. Τα μωράκια μεγαλώνουν στην κοιλιά της μαμάς τους και συνήθως μετά από εννιά μήνες, που έχουν μεγαλώσει λιγάκι, είναι έτοιμα να βγουν από την κοιλιά και να γνωρίσουν τον κόσμο. Όπως έκανες κι εσύ.

 

Μαμά, γιατί πρέπει να πας στη δουλειά; Γιατί μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, είναι καλό που δουλεύω και επιπλέον κερδίζω κάποια χρήματα που μας επιτρέπουν να ζούμε καλύτερα, να αγοράζουμε όμορφα πράγματα, όπως ρούχα, παιχνίδια ή βιβλία.

 

Διαβάστε ακόμα

 

Τη σειρά Απορίες παιδιών της Βούλας Μάστορη, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Η σειρά αποτελείται από τέσσερα βιβλία που καταγράφουν τις απορίες των παιδιών για τη θάλασσα, τη γη, τον ηλεκτρισμό και το φως. Με το παραμύθι η συγγραφέας προσπαθεί να δείξει στα παιδιά τι συμβαίνει και να τους το διδάξει παραστατικά.

 

Γιατί, μαμά; της Ευγενίας Τσαλπαρά-Ασημακοπούλου, εκδόσεις Βεργίνα. Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, που απαντά με απλό τρόπο στις καθημερινές ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά, αλλά και καθοδηγεί τους γονείς στο να δίνουν σύντομες, κατανοητές και σωστές απαντήσεις.

 

Γιατί, μαμά; της Λίλα Πραπ, εκδόσεις Introbook. Σε αυτό το βιβλίο έχουν τεθεί απλά ερωτήματα στα οποία τα παιδιά δίνουν τις πιο απίθανες απαντήσεις και η συγγραφέας με τη σειρά της την επιστημονική εξήγηση. Ένα πραγματικά αστείο βιβλίο, που αποκαλύπτει το χιούμορ και τη φαντασία των παιδιών.

 

 

Παρουσιάσθηκε πρόβλημα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα