Τα Ω-3 δημιουργούν «έξυπνα» παιδιά

photo

Μια νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων καταδεικνύει πως ακόμη και από τη μήτρα της μητέρας τους, τα έμβρυα έχουν δυνατότητα να δέχονται τα ευεργετικά συστατικά των ω-3 λιπαρών οξέων και ιδιαίτερα αυτά που βοηθούν στην νοημοσύνη και την αντίληψη. Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα διαπίστωσαν ότι τα βρέφη εννέα μηνών των οποίων οι μητέρες έτρωγαν εμπλουτισμένα δημητριακά με DHA (δεκαεξαενοϊκό οξύ, ένα από τα μείζονα ω-3 λιπαρά οξέα που εντοπίζονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα) κατά τη διάρκεια της κύησης, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ επίλυσης προβλημάτων από τα βρέφη των οποίων οι μητέρες δεν είχαν προσθέσει DHA στη διατροφή τους. Λόγω του ζωτικού ρόλου του λίπους στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι ειδικοί συστήνουν στις εγκύους τη λήψη 300 mg DHA την ημέρα. Τα βρέφη υπεβλήθησαν σε συνήθη τεστ επίλυσης προβλημάτων και μνήμης σε ηλικία εννέα μηνών. Το τεστ επίλυσης προβλήματος έλεγχε την ικανότητα του βρέφους να ανακτήσει ένα παιχνίδι που είχε καλυφθεί από ένα κομμάτι ύφασμα. Τα βρέφη της ομάδας των μητέρων με τα ενισχυμένα με DHA δημητριακά είχαν καλύτερη επίδοση από εκείνα της άλλης ομάδας. Μάλιστα σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν ιχθυέλαιο κατά την εγκυμοσύνη και κατά τους πρώτους δύο μήνες του θηλασμού ενίσχυαν τον δείκτη ευφυΐας του παιδιού σε ηλικία τεσσάρων ετών.

Παρουσιάσθηκε πρόβλημα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα